Veelgestelde vragen

Wat is het OLS?

Het Oud Limburgs Schuttersfeest is hét volksfeest van Limburg: een jaarlijks festijn waarbij zo’n 150 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg samenkomen. Dit feest heeft zowel in België als in Nederland de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed.

Het OLS trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is echt een beleving om mee te maken.

Waarom vindt het OLS 2022 plaats in Meijel?

Omdat Schutterij Sint Willibordus uit Meijel in 2019 voor de tweede keer in de geschiedenis het OLS gewonnen heeft, is Meijel in 2022 de locatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest.

Wanneer is het OLS?

Het OLS vindt plaats op zondag 3 juli 2022. De finale van het OLS, het zogenaamde “kavelen” genaamd, vindt plaats op zaterdag 9 juli 2022.

Waar vindt het OLS plaats?

Het OLS vindt plaats achter het Zorgcentrum Sint Jozef tussen de Heldensedijk, de Steegstraat en de Trinesweg in Meijel. Het feestterrein en de parkeerplaatsen sluiten naadloos op elkaar aan.

Optochtroute

Zowel het Kinjer OLS op 28 juni als het OLS op 3 juli gaan van start met een folkloristische optocht van alle deelnemende basisscholen en schutterijen. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambour-maître met drumband, marketentsters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en tenslotte de geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op een 60-tal punten beoordeeld door een vakjury, zoals Beste Defilé en Mooiste Uniform.

Wat is "kavelen"?

Op zaterdag 9 juli vindt de absolute finale van het OLS 2022 in Meijel plaats. Deze finale noemen we het “kavelen”. Op deze dag zal beslist worden wie d’n Um mee naar huis neemt. Wie wordt de opvolger van Meijel en mag het OLS in 2023 organiseren?
De schutterijen die op het OLS geen misser lieten noteren, mogen terugkeren naar Meijel om deel te nemen aan de ultieme finale. Het zestal dat als laatste blijft staan zal de winnaar zijn van deze spannende dag en neemt d’n Um mee naar huis.

Entree

Tijdens het OLS op zondag 3 juli zal er ook entree geheven worden.

Kinjer OLS

Wat is het Kinjer OLS?

Het Kinjer OLS mag je wel het kleine broertje noemen van het OLS, maar staat als bijzonder evenement op zich. Het Kinjer OLS wordt georganiseerd voor basisschoolleerlingen uit heel Belgisch Limburg en Nederlands Limburg.

Wanneer is het Kinjer OLS?

Het Kinjer OLS vindt plaats op dinsdag 28 juni 2022.

Waar vindt het Kinjer OLS plaats?

Het Kinjer OLS vindt plaats achter het Zorgcentrum St. Jozef tussen de Heldensedijk, de Steegstraat en de Trinesweg in Meijel. Het feestterrein en de parkeerplaatsen sluiten naadloos op elkaar aan.

Optochtroute

Het Kinjer OLS gaat van start met een folkloristische optocht van alle deelnemende basisscholen en schutterijen door Meijel. De optochtroute is te vinden via het menu van de site bij Kinjer OLS.

Terrein en huisregels

Plattegrond feestterrein

Meer info volgt spoedig.

Parkeerplaatsen

Meer info volgt spoedig.

Foto- en filmopnames tijdens evenementen

Tijdens de OLS-evenementen, de optochten en op het OLS-terrein worden foto- en filmopnames gemaakt. Het beeldmateriaal kan op sociale media en in persberichtgeving worden gebruikt, uitsluitend ter promotie van het OLS. Als je binnen de optochtroute, op het terrein of op een van de evenementen bent dan gaan wij ervan uit dat je het niet erg vindt om gefotografeerd te worden.

Alcoholgebruik

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je geen alcohol. Voor de rest geldt: Drink met mate!

Voorkom gehoorschade

Voorkom gehoorschade en ga niet te dicht bij geluidsboxen staan.

Duurzame tips

Het OLS 2022 Meijel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Kom daarom met die fiets of met het openbaar vervoer. Laat geen rommel achter op het terrein, parkeerplaatsen en naast de optochtroute. Verspil geen eten of drinken.