Veelgestelde vragen

Wanneer is het OLS?

Het OLS vindt plaats op zondag 3 juli 2022. De finale van het OLS, het zogenaamde “kavelen” genaamd, vindt plaats op zaterdag 9 juli 2022.

Wat is het OLS?

Het Oud Limburgs Schuttersfeest is hét volksfeest van Limburg: een jaarlijks festijn waarbij zo’n 150 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg samenkomen. Dit feest heeft zowel in België als in Nederland de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed.

Het OLS trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is echt een beleving om mee te maken.

Waar vindt het OLS plaats?

Het OLS vindt plaats achter het Zorgcentrum Sint Jozef tussen de Heldensedijk, de Steegstraat en de Trinesweg in Meijel. Het feestterrein en de parkeerplaatsen sluiten naadloos op elkaar aan.

Gebruik om naar het OLS te komen NIET de navigatie, maar volg de de route die op de borden aangegeven staat.
Voor de bussen is een aparte route aangegeven.

Hoe kom ik op het OLS terrein?

Het OLS vindt plaats achter het Zorgcentrum Sint Jozef tussen de Heldensedijk, de Steegstraat en de Trinesweg in Meijel. Het feestterrein en de parkeerplaatsen sluiten naadloos op elkaar aan.

Gebruik om naar het OLS te komen NIET de navigatie, maar volg de de route die op de borden aangegeven staat.
Voor de bussen is een aparte route aangegeven.

Waarom vindt het OLS 2022 plaats in Meijel?

Omdat Schutterij Sint Willibordus uit Meijel in 2019 voor de tweede keer in de geschiedenis het OLS gewonnen heeft, is Meijel in 2022 de locatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest.

Entreeprijs OLS / optocht - 3 juli 2022

Om op 3 juli het OLS terrein en de optochtroute te kunnen betreden is een toegangsbewijs nodig. Dit bewijs is geldig voor de complete route en het terrein. De kosten zijn € 5,- voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

Entreeposten OLS / optocht - 3 juli 2022

Kom je op 3 juli naar de optocht kijken, check dan even waar je naar binnen kunt:

  • Via de hoofdingang van het OLS-terrein
  • Via het opstelveld van het OLS-terrein
  • Via het fietspad aan de Heldensedijk bij aanvang van de bebouwde kom
  • Bij de T-splitsing Heufkesweg- Zonnedauw
  • Bij de T-splitsing Langveld-Zonnedauw
  • Via de Dorpsstraat (nabij Jacks Casino)
  • Tegenover Oppe Koffie (voor Gossimijne)
  • Via de Steegstraat (ter hoogte van Beckershof)
  • Via de Steegstraat (ter hoogte van uitrit veldje Cammaert)

Optochtroute

Zowel het Kinjer OLS op 28 juni als het OLS op 3 juli gaan van start met een folkloristische optocht van alle deelnemende basisscholen en schutterijen. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambour-maître met drumband, marketentsters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en tenslotte de geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op een 60-tal punten beoordeeld door een vakjury, zoals Beste Defilé en Mooiste Uniform.

Kijk voor de OLS route van 3 juli op <deze> pagina.

Consumptiebonnen

Consumpties worden afgerekend met consumptiebonnen, die op het terrein te verkrijgen zijn. Per evenement wordt gebruik gemaakt van verschillende consumptiebonnen. Deze bonnen zijn alleen geldig op die specifieke dag en zijn niet inwisselbaar voor geld.

Prijs consumptiebon vrijdag 1 juli (OLStival): € 2,50
Prijs consumptiebon zondag 3 juli (OLS): € 2,20
Prijs consumptiebon zaterdag 9 juli (kavelen): € 2,20

Betalen

Op het terrein kan zowel met pin als contant worden betaald.

Garderobe

Tijdens het OLStival is er een bemande, maar geen bewaakte garderobe.

Programmaboekje

Voor het OLS is een programmaboekje gemaakt. Dit boekje is te koop bij de infobalie tijdens de OLS dagen.

Tribune

De ere-tribune bij het defilé wordt opgesteld bij het Alexanderplein in het centrum van Meijel. Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar op deze tribune.

Wat is "kavelen"?

Op zaterdag 9 juli vindt de absolute finale van het OLS 2022 in Meijel plaats. Deze finale noemen we het “kavelen”. Op deze dag zal beslist worden wie d’n Um mee naar huis neemt. Wie wordt de opvolger van Meijel en mag het OLS in 2023 organiseren?
De schutterijen die op het OLS geen misser lieten noteren, mogen terugkeren naar Meijel om deel te nemen aan de ultieme finale. Het zestal dat als laatste blijft staan zal de winnaar zijn van deze spannende dag en neemt d’n Um mee naar huis.

Honden op het terrein

Op het terrein van het OLS zijn honden NIET toegestaan. Dit vanwege de mogelijkheid dat honden het schootsveld in zouden kunnen lopen, danwel schrikken van het geluid van de schoten van de buksen.

Toegangsbewijs omwonenden optochtroute

Als u op 3 juli het afgesloten gebied wilt verlaten kunt u bij de entreeposten een polsbandje vragen als entree bewijs. Op die manier kunt u later het afgesloten gebied weer in.

Zie voor meer informatie deze pagina: <Verkeersmaatregelen>.

Gevonden voorwerpen

Heb je iets gevonden of ben je iets kwijt? Stuur een e-mail met de beschrijving naar: info@willibrordusmeijel.nl.

Kinjer OLS

Wat is het Kinjer OLS?

Het Kinjer OLS mag je wel het kleine broertje noemen van het OLS, maar staat als bijzonder evenement op zich. Het Kinjer OLS wordt georganiseerd voor basisschoolleerlingen uit heel Belgisch Limburg en Nederlands Limburg.

Wanneer is het Kinjer OLS?

Het Kinjer OLS vindt plaats op dinsdag 28 juni 2022.

Waar vindt het Kinjer OLS plaats?

Het Kinjer OLS vindt plaats achter het Zorgcentrum St. Jozef tussen de Heldensedijk, de Steegstraat en de Trinesweg in Meijel. Het feestterrein en de parkeerplaatsen sluiten naadloos op elkaar aan.

Optochtroute Kinjer OLS

Het Kinjer OLS gaat van start met een folkloristische optocht van alle deelnemende basisscholen en schutterijen door Meijel. De optochtroute is te vinden via het menu van de site bij Kinjer OLS of via <deze> link.

Terrein en huisregels

Plattegrond feestterrein

Meer info volgt spoedig.

Parkeerplaatsen

Rondom hete OLS terrein zijn parkeerplaatsen aanwezig. Deze worden aangegeven d.m.v. bewegwijzering. Er is een speciale parkeerplaats voor genodigden en voor fietsen.

Foto- en filmopnames tijdens evenementen

Tijdens de OLS-evenementen, de optochten en op het OLS-terrein worden foto- en filmopnames gemaakt. Het beeldmateriaal kan op sociale media en in persberichtgeving worden gebruikt, uitsluitend ter promotie van het OLS. Als je binnen de optochtroute, op het terrein of op een van de evenementen bent dan gaan wij ervan uit dat je het niet erg vindt om gefotografeerd te worden.

Alcoholgebruik

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je geen alcohol. Voor de rest geldt: Drink met mate!

Voorkom gehoorschade

Voorkom gehoorschade en ga niet te dicht bij geluidsboxen staan.

Duurzame tips

Het OLS 2022 Meijel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Kom daarom met die fiets of met het openbaar vervoer. Laat geen rommel achter op het terrein, parkeerplaatsen en naast de optochtroute. Verspil geen eten of drinken.