OLS Meijel – 3 juli 2022

Oud Limburgs Schuttersfeest 2022 – dè rakt òw

Sinds jaar en dag wordt er door Nederlands en Belgisch Limburg samen het OLS gevierd: het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dit schuttersfeest bestaat uit een reeks van activiteiten met als hoogtepunt natuurlijk de schietwedstrijden tussen de verschillende Limburgse schuttersverenigingen.
Het gebruik bij de organisatie van het OLS is dat de winnende vereniging het volgend jaar het OLS organiseert. Omdat de Meijelse schutterij Sint Willibrordus in 2019 als laatste overbleef en daarmee het OLS in Sevenum won, is Meijel dit jaar aan zet voor de organisatie van het OLS. Meer dan 1000 vrijwilligers zijn momenteel aan de slag om het OLS ook dit jaar weer tot een groot succes te maken. Het OLS in Meijel zal plaats vinden op zondag 3 juli 2022 – kijk in het programma voor de data van de andere evenementen!

Locatie

Het OLS vindt plaats achter het Zorgcentrum St. Jozef tussen de Heldensedijk, de Steegstraat en de Trinesweg in Meijel. Het feestterrein en de parkeerplaatsen sluiten naadloos op elkaar aan.

De Optocht

Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen, met als hoogtepunt het defilé. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambourmaître met drumband, marketentsters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en tenslotte de geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op een 60-tal punten beoordeeld door een vakjury, zoals Beste Defilé en Mooiste Uniform.

Route

De optocht begint op de Heldensedijk waar we meteen de bebouwde kom in trekken. Daarna gaan we direct rechts de Heufkesweg in, de hele Zonnedauw af tot aan de Kurversweg. Via de Kurversweg komen we bij De Heere van Meijel en gaan we richting de Sint Nicolaas parochie. Dan komen samen op het Raadhuisplein. Hierna maken we ons op voor het Defilé op het Alexanderplein. Vervolgens gaan we verder via de Schoolstraat, Steegstraat en de Kapelkesweg en komen langs Zorgcentrum Sint Jozef. De Paast leidt ons naar de bekende boog die op het feestterrein staat.

Versieren Optochtroute

Bewoners aan de optochtroute wordt gevraagd om hun straten te versieren.

Volgorde

De optochtloting heeft plaatsgevonden op 18 maart en is te vinden op https://ols2022.eu/ols-loting