D’n Um gaat naar Born, schutterij Sint Martinus wint het OLS 2022 

Zaterdag 9 juli heeft schutterij Sint Martinus uit Born het OLS 2022 gewonnen. In een zinderende finale was Sint Martinus uit Born in de zevende kavelronde te sterk voor de laatste tegenstander Sint Willibrordus uit buurdorp Obbicht. Daarmee gaat de organisatie van het OLS in 2023 naar Zuid-Limburg (gemeente Sittard-Geleen). 

Snelle afvalrace
Het OLS begon vorig weekend met 132 schutterijen. Tijdens het Kavelen mochten 24 schutterijen terugkomen naar Meijel om de strijd aan te gaan om d’n Um. Het was een prachtige dag met een enkele druppel regen en niet al te veel wind. Waardoor de omstandigheden beter waren dan vorige week. Er werd fanatiek gestart, maar al snel vielen de eerste schutterijen af. De zenuwen stegen en de hoop op de overwinning bij de overgebleven schutterijen nam toe. 

Schutterij Sint Martinus uit Born te sterk na een bloedstollende slotfase 
Toen de tweede kavelronde voorbij was, stonden nog 10 schutterijen overeind. De burgemeesters van deze schutterijen mochten zich vervolgens gaan melden bij de federatie om het ja-woord te geven. Daarmee bevestigden zij dat ze klaar waren om het OLS in 2023 te mogen organiseren. Vanaf kavelronde zes waren er nog vijf schutterijen over: schutterij Sint Martinus, Born (nr. 37), schutterij Sint Severinus Grathem (nr. 7), schutterij Sint Willibrordus, Obbicht (nr. 87), schutterij Sint Joseph, Stein (nr. 126) en ’t Zandakker Gilde Sint Jan, Venray (nr. 117). Daarna was het in kavelronde zeven ongekend spannend tussen schutterij Sint Martinus uit Born en schutterij Sint Willibrordus uit Obbicht. De spanning liep hoog op in de laatste kavelronde. Het bölke bij schutterij Sint Willibrordus werd gemist en zorgde ervoor dat d’n Um naar schutterij Sint Martinus uit Born gaat. 

Sint Sebastianus Herkenbosch winnaar tweede Jeugd-OLS 
Tijdens het OLS in Meijel vond voor de tweede keer het Jeugd-OLS plaats. Een officiële wedstrijd waarbij jeugd met windbuksen schiet. De wedstrijd wordt georganiseerd voor jongeren onder de 16 jaar. Deelnemende schutterijen leveren ieder een drietal schutters om deel te nemen. Dit jaar namen 13 schutterijen deel aan het Jeugd-OLS. Zij gingen de strijd met elkaar aan om ’t Sjötje, dat in 2019 door Sint Sebastianus Herkenbosch werd gewonnen.  

Opnieuw mag Sint Sebastianus zich terechte winnaar noemen en gaat er ook dit jaar met ’t Sjötje vandoor. Sint Sebastianus uit Voerendaal werd tweede. Op de derde plek belandde Sint Joris uit Wessem. Vandaag heeft de jeugd laten zien dat zij de toekomstige schutters zijn van het ‘grote’ OLS.